1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 300 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego 1/2 szklanki białego wina 3 i 1/2 szklanki bulionu sól morska, świeżo zmielony pieprz 1 czerwona papryka 3 ziemniaki 700 g pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Mięso z cebulą podsmażamy, potem dodajemy przyprawy, wlewamy wino, a po 3 min. bulion. Jak się zagotuje, dodajemy pomidory i przecier - dusimy przez godzinę na małym ogniu. W międzyczasie ugotować ziemniaki, które potem dodamy do zupy. Na talerzach posypujemy ją pietruszką. Gulaszowa jest smaczna i rozgrzewająca - idealna na jesienne popołudnie.