Właśnie znalazłem ten portal i chciałbym pozytywnie zaistnieć. Zapraszam innych do dawania swoich przepisów, ale do rzeczy: składniki: -250 g makaronu (pół paczki), najlepiej kokardki -słoik suszonych pomidorów (taki jak od dżemu) -bazylia świeża lub suszona -kilka ząbków czosnku (wg własnych preferencji) -biała mozarella ok150g -oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente, pomidory zwykle kroję na nieco mniejsze kawałki, mozarelle w kostkę, bazylię na drobno, czosnek wyciskamy. Wszystko do półmiska i mieszamy, dodając oliwy tak, aby sałatka była wilgotna, ale nie kapiąca. Dobrze jest schłodzić w lodówce 30 min przed podaniem. Uwaga: jeżeli ktoś nie lubi smaku/zapachu świeżego czosnku można go podsmażyć razem z bazylią na oliwie, smakuje nieco łagodniej. Zapomniałem: z przypraw stosowałem sól i suszoną chilli, to wedle uznania. Polecam popijać winem, próbowałem różnych, zawsze mi pasowało.